TrafikSigortasi

trafik sigortası

 

TRAFİK SİGORTASI, olası bir kazada diğer araçlara veya 3.şahıslara karşı verebileceğiniz hasarları teminat altına alan, devlet tarafından yapılaması zorunlu hale getirilmiş bir sigorta ürünüdür. Motorlu bir aracın karayolunda işletilmesi esnasında, kimsenin ölümü, yaralanması veya bir şeyin zarara uğraması durumunda, o araç işleteninin zarar verdiği üçüncü kişilere karşı olan sorumluluğunu,belli limitler içinde karşılar.

Zorunlu trafik sigortasındaki limitler trafik kazasında oluşacak zararın türüne göre değişir. Herhangi bir can kaybı olması durumunda ölenin yakınlarına verilmesi gereken miktar, yaralanma olması durumunda hastane masrafları için ödenecek miktardan farklıdır. Aynı şekilde sadece maddi hasar olması durumunda da ödenecek rakam farklılık gösterir. Böyle durumlarda ödenecek miktar her sene değişmekte ve böylece her sene ödenecek primlerde de değişiklik olmaktadır.

Zorunlu Trafik Sigortası Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Sigorta şirketleri tarafından trafik sigortası poliçesi yapılırken, trafik sigortası yaptırılan aracın hasar geçmişine, kullanım tarzına, ruhsat sahibinin bilgilerine, il plaka koduna, ikametgâh iline ve poliçenin zamanında yenileme yapılmasına veya gecikmelerine bakılmaktadır.

Trafik Sigortası ile alabileceğiniz ek teminatlar;
Ferdi Kaza Teminatı: Sizin ve sizinle birlikte araçta bulunan kişilerin sonucu tedavi masrafları, kalıcı olarak sakatlanması veya ölmesi halinde tazminat ödenir.
Asistans Teminatı: Aracınızın kaza veya arıza halinde en yakın anlaşmalı servise çekim işlemi gerçekleşir. Bazı sigorta şirketleri hasar vermiş olduğunuz aracı da çekmektedir.

Trafik Sigortası Bitince Kaç Gün İçinde Yenilenmeli?
Trafik sigortasının belli bir gün olarak belirtilen yenilenme süresi yoktur. Poliçenizin süresi 365 gün(1 yıl) ve bu süre dolduğunda geçerliliği kalmadığından hemen yenileme yapmanız gerekir. Poliçe süreniz bitmeden yenileme yapma olanağı olmakla birlikte, mevcut sigortanın süresi dolmadan yeni sigorta başlamayacaktır.

Trafik Sigortasız Araç
Trafik Sigortası olmadan trafiğe çıkan sürücülerin belirlenmesi halinde araçları çekilir ve trafikten men edilir. Aracın geri alınması için cezanın ödenmesi ve trafik poliçesinin ibraz edilmesi gerekmektedir.

Trafik Sigortasız Araç Kaza Halinde;
Trafik sigortası olmayan bir aracın kazaya karışması durumunda iki yol izlenebilir.

Bunlar:
Hasar karşı tarafta ise karşı araç, kendi kasko sigortasını işleme alarak kendi aracındaki zararı tazmin edebilir.
Benzer durumda karşı taraftaki aracın hasarda kusuru yok ise ilgili sigorta şirketi zararı karşılar ancak kazaya sebebiyet veren, trafik sigortası olmadığı için zararı karşı taraftan(Ruhsat sahibinden) isteme hakkını elinde bulundurur.
Böyle bir durumda zarar gören taraf hasarını karşıladığı için, sigorta şirketi ödediği zararı trafik sigortası olmayan kişiden alacağı için zararlı çıkmaz. Zararlı çıkan taraf kazaya neden olan ve trafik sigortası yaptırmamış olan araç sahibi olur. Ayrıca trafik sigortanız olsa dahi zamanında yenilemediyseniz trafik sigortası gecikme cezasıyla da karşı karşıya kalırsınız.

Güvence Hesabı devreye girebilir.
Kaza anında karşı tarafın seçebileceği bir başka yol da Güvence Hesabı istemektir. Eğer kaza anında bedensel bir hasar yaşandıysa bu zararın tazmini için Güvence Hesabı istenebilir. Güvence Hesabı’nın kuruluş amacı, zorunlu trafik sigortası bulunmayan araçların yaptıkları kazalarda ya da kazayı yapan aracın tespit edilemediği durumlarda, zarar gören araç sahibini korumaktır.

 

 

trafik
trafik
otosigrtalar
Destek
1
Bağlan
Merhaba, İkiNokta Sigorta olarak size yardımcı olabiliriz..